Παχυσαρκία και ενδοσκοπική αντιμετώπιση
Η παχυσαρκία αποτελεί νόσημα της εποχής μας, με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα, προιόν του σύγχρονου τρόπου ζωής και της εξελισσόμενης τεχνολογίας που καθορίζει την καθημερινότητα μας και τις συνήθειες μας.Είναι νόσημα συμπεριφοράς που συνδέεται άμεσα με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις ( καθιστική ζωή, απουσία άσκησης) , με το πρόγραμμά μας (πολύωρη απουσία από το σπίτι) και κυρίως με τη ψυχολογίας μας (διαρκές άγχος, ανασφάλεια επαγγελματική, έλλειψη κοινωνικών επαφών, αναζήτηση υποκατάστατων).
Οι αριθμοί είναι δυστυχώς ανησυχητικοί. 1,1 δισεκατομύρια άνθρωποι στο κόσμο είναι υπέρβαροι και από αυτούς 312 εκατομύρια επίσημα παχύσαρκοι. 300-580 εκατομύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από αιτία σχετιζόμενη με το αυξημένο σωματικό βάρος. Στην Ελλάδα 28% των ανδρών και 38% των γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ κατέχουμε την 2ην θέση στην παιδική παχυσαρκία .
Ποιές είναι όμως οι επιπλοκές της παχυσαρκίας ?
Πολλές και ποικίλες :
Οργανικές : Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση,στεφανιαία νόσος, φλεβική ανεπάρκεια, υπνική άπνοια, σύνδρομο πνευμονικού υπεραερισμού , αρθρίτιδα, διαταραχές του κύκλου, χολοκυστοπάθεια, στεατοηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος, αυξημένη πιθανότητα καρκίνου (οωθηκών, παγκρέτατος, παχέος εντέρου…) , οισοφαγίτιδα.
Ψυχιατρικές: κατάθλιψη, αυτοκτονίες, νευρώσεις, κοινωνική απόσυρση
Κοινωνικές: περιορισμός καθημερινών δραστηριοτήτων, πτωχή υγιεινή, μείση σεξουαλικής δραστηριότητας…
Οικονομικές: κόστος διαιτητικών μεθόδων, δαπάνη αντιμετώπισης υποκείμενων νοσημάτων
Ποιές είναι οι ενδείξεις για επεμβατική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ?
- ΔΜΣ > 40
- ΔΜΣ > 35 και ύπαρξη σοβαρών συνοδών νοσημάτων (π.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδιαμία, υπνική άπνοια κτλ)
- διάρκεια νόσου > 5 έτη
- αποτυχία συντηρητικών μεθόδων
Ποιοί ασθενείς είναι κατάλληλοι για ενδοσκοπική τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού ?
- ΔΜΣ 30-35
- ΔΜΣ >45 (σαν πρώτο στάδιο για να μπορέσει ο ασθενής να προχωρήσει μετά από 6-12 μήνες αργότερα ασφαλώς σε χειρουργική αντιμετώπιση)
Ποιές είναι οι αντενδείξεις για ενδοσκοπική αντιμετώπιση ?
- πεπτικό έλκος
- κιρσοί οισοφάγου
- λίαν ευμεγέθης διαφραγματοκήλη
- βαρειά διαβρωτική οισοφαγίτιδα
- προηγηθείσα βαρυατρική επέμβαση
- Λήψη αντιπηκτικής αγωγής
Χρειάζονται εξετάσεις πριν την τοποθέτηση του ενδογαστρικού μπαλονιού ?
Ένας πρόσφατος σχετικά έλεγχος που περιλαμβάνει αιμτολογικές εξετάσεις (Γ.Α., χρόνο προθρομβίνης, Να, Κ, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο) , α/α θώρακος και ΗΚΓ είναι επαρκής .
Ποιά η διαδικασία για την τοποθέτηση του μπαλονιού ?
Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός και συνοδευόμενος πρωινή ώρα. Αρχικά υποβάλεται σε γαστροσκόπηση υπό μέθη (παρουσία αναισθησιολόγου) και αν δεν υπάρξει εύρημα που να αποτελεί αντένδειξη ο ιατρός προχωρεί στην τοποθέτηση του μπαλονιού, διαδικασία που συνολικά απαιτεί περίπου 15-20 min. Ακολούθως ο αθενής παραμένει περίπου 1 ώρα για να ενυδατωθεί με χορήγηση ορού, να λάβει αντιεμετική αγωγή και να συνέλθει πλήρως ώστε να κατανοήσει τις οδηγίες που δίνονται . Φεύγει με οδηγίες φαρμακευτικές και διατροφικές για την επόμενες 7 ημέρες. Δεν μπορεί να οδηγήσει για τις πρώτες 2 ώρες.
Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής ?
Μπορεί να μην υπάρξει καμία ενόχληση, μπορεί όμως και να ακολουθήσουν συμπτώματα. Τα πιο συνήθη είναι έμετοι, κυρίως το 2ο και 3ο 24ωρο, κράμπες στο επιγάστριο και αίσθημα οπιθοστερινού καύσους. Λαμβάνει κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ιατρό. Τα συμπτώματα υφίονται με το πέρας της 1ης βδομάδας . Σπάνια μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να ενυδατωθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
Πόσο καιρό θα έχει το μπαλόνι ?
Το ίδιο μπαλόνι παραμένει με ασφάλεια για 6 μήνες. Όμως αν απαιτείται , μπορεί να ο αθενής να συνεχίσει για ακόμη 6 μήνες αντικαθιστώντας το 1ο μπαλόνι με ένα 2ο .
Πώς είναι η ζωή με το μπαλόνι ?
Το μπαλόνι δεν μας περιορίζει στην καθημερινότητα μας, στην σεξουαλική μας ζωή, στην άθληση, στα ταξίδια μας …
Με τη βοήθεια του μπαλονιού και με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού ο ασθενής απαλλάσεται από το βασανιστικό αίσθημα της πείνας , μαθαίνει ένα σωστότερο τρόπο διατροφής και υιοθετεί ένα σωστότερο καθημερινό πρόγραμμα .