Ευτέρπη Χιωτακάκου-Φαλιάκου

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

Υπερβολές στην κατανάλωση τροφών που χαρακτηρίζονται «υγιεινές» κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς φαίνεται πως φοβούνται ότι δεν θα… χορτάσουν, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Association for Consumer Research.

 

Αναλυτικά, στην πρώτη φάση της μελέτης τριών σταδίων οι ερευνητές ζήτησαν από 50 φοιτητές να κοιτάξουν εικόνες υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών και λέξεις που σχετίζονταν είτε με τον «κορεσμό» είτε με τον «μη κορεσμό» και παρατήρησαν ότι τα συγκεκριμένα άτομα συσχέτιζαν τα ανθυγιεινά φαγητά με την σκέψη της πληρότητας. Στη δεύτερη φάση οι επιστήμονες έκαναν έρευνα πεδίου στην οποία μέτρησαν τα επίπεδα πείνας 40 φοιτητών μετά από την κατανάλωση ενός μπισκότου που είχε χαρακτηριστεί είτε «υγιεινό» είτε «ανθυγιεινό». Αν και τα μπισκότα ήταν ίδια, οι φοιτητές που τους είχαν πει ότι το μπισκότο ήταν «υγιεινό» κατέληξαν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι 45 λεπτά αργότερα, συγκριτικά με εκείνους που τους είχαν πει ότι έτρωγαν ένα «ανθυγιεινό» μπισκότο.
Τέλος, στην τρίτη φάση, σε 70 φοιτητές παρουσιάστηκε ποπ-κορν που είχε χαρακτηριστεί «υγιεινό», «ανθυγιεινό» ή «θρεπτικό». Στη συνέχεια οι φοιτητές έλαβαν εντολή να παραγγείλουν όσο ποπ-κορν πίστευαν ότι θα χρειάζονταν ώστε να μην πεινάνε μέχρι το επόμενο γεύμα τους, δηλαδή από 1 έως 10 κύπελλα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές παρήγγειλαν και έφαγαν περισσότερο όταν τους είπαν ότι το ποπ-κορν ήταν υγιεινό, συγκριτικά με όταν τους είπαν ότι ήταν ανθυγιεινό. Σε όσους είχαν παρουσιάσει το ποπ-κορν ως θρεπτικό, έφαγαν λιγότερο από τους πρώτους αλλά περισσότερο από τους δεύτερους.

«Η επίδραση της λέξης ‘υγιεινό’ στην κατανάλωση τροφής ήταν ισχυρή ακόμα και μεταξύ των ατόμων που διαφωνούσαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο με την δοξασία ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι λιγότερο χορταστικά. Αυτό δείχνει ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων στις λέξεις είναι ριζωμένες στο υποσυνείδητό τους και αντιδρούν αυτόματα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Τζέικομπ Σούχερ, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «McCombs» του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, το γεγονός ότι η λέξη «υγιεινό» έχει σχετιστεί με το «μη χορταστικό» οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν ακραία παραδείγματα όταν σκέφτονται την υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή, όπως μια σαλάτα ή μια ολόκληρη πίτσα, αντίστοιχα. Και αυτό επηρεάζει τη διατροφική τους συμπεριφορά.